10 FONT trendova za 2021. godinu

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Tipografija može biti odličan način da iskažete personalnost i vizije vašeg brenda i ima veliki uticaj na upotrebljivost vaše veb stranice. Odabir stila tipografije može biti težak, pa smo za vas sastavili listu glavnih trendova tipografije za 2021. godinu.

Odabir tipografije za vašu veb stranicu je važna odluka. To ne utiče samo na celokupan stil veb lokacije, već može uticati i na njenu upotrebljivost. Sa toliko izbora fontova, kombinacija i mogućnosti rasporeda, lako ćete biti prezadovoljni.

Srećom, pregled nekih najnovijih trendova tipografije može vam olakšati da donesete odluku. Kao dodatna prednost, uključivanje nekih savremenih stilova može sprečiti da vaša veb stranica izgleda zastarelo.

U ovom članku ćemo objasniti zašto je vaš izbor tipografije toliko važan. Zatim ćemo podeliti deset tipografskih trendova za 2021. Završićemo nekoliko saveta za primenu ovih trendova na vašoj veb lokaciji i podelićemo mesta kako bismo pronašli inspiraciju. Idemo!

ZNAČAJ WEB TIPOGRAFIJE

Jednostavno rečeno, veb tipografija se odnosi na to kako da rasporedite tekst na svojoj veb lokaciji. Obuhvata sve, od izbora fonta i veličine do rasporeda pisanog sadržaja. Međutim, iako je izgled važan, veb tipografija više nije samo estetika.

Promišljeni odabrani veb fontovi mogu vam pomoći da se istaknu i doprinesu vašim ukupnim naporima za brendiranje. Tipografija takođe dolazi u obzir kada se radi o korisničkom iskustvu (UKS), jer font koji se teško čita može biti značajan promašaj za vašu publiku.

Tipografija je jedan od najvažnijih elemenata koji treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja veb stranice, jer toliko uspeha veb lokacije zavisi od nje. Verovatno je da svaki deo vaše veb stranice, od sadržaja preko navigacije do obrazaca, uključuje tekst. Loše odabrana tipografija može stvoriti mnogo trenja za vaše korisnike, što može dovesti do izgubljenih konverzija. Na primer, dodavanje previše fontova može dovesti do zabune, gubitka fokusa i lošeg korisničkog iskustva. Da biste to izbegli, preporučujemo upotrebu dva slova, jer je to savršen iznos za veb lokaciju.

Suprotno tome, kombinovanje tipografije sa ostalim trenutnim trendovima veb dizajna može pomoći da vaša veb lokacija ostane sveža i relevantna. To je relativno jednostavan način da pokažete da ulažete vreme i trud da bi vaša veb stranica bila ažurirana.

SPISAK TOP 10 TIPOGRAFSKIH TRENDOVA ZA 2021. GODINI

TIPOGRAFIJA U BRUTALISTIČKOM STILU

Brutalizam je stil koji se pojavio u arhitekturi i obično ga karakterišu oštre, ravne linije i nedostatak dekorativnih elemenata. U digitalnoj tipografiji se manifestuje kao veliko, impozantno slovo koje se ponekad postavlja na neočekivani način.

Današnja brutalistička tipografija je nešto mekša nego nekada. Međutim, i dalje održava hapšenje i zastrašujući vazduh, kao što vidite u sledećem primeru:

Brutalistički fontovi izuzetno dobro funkcionišu sa prigušenim bojama, ali to ne znači da ne možete da uzdrmate svetle žute ili ružičaste boje. Zapravo, sledeći trend koji gledamo mogao bi biti izvrsna prilika za primenu brutalističkog fonta.

VELIKI I PODEBLJANI NASLOVI

Ako vaše naslove istaknete tako da „upadaju“ u oči, to vam može pomoći da prenesete svoju poruku. Pošto su ove godine boldovani naslovi popularni, možete da kreirate dramatične naslove i dalje ostajući u trendu.

Primere ovoga istaknutog možete videti na veb lokaciji Over Covid:

Budući da većina korisnika Interneta obrađuje sadržaj, ali ne i čita detaljno, želite da budete sigurni da se vaše najvažnije poruke ističu. Pokušajte da napravite naslov koji je nemoguće ignorisati da biste privukli pažnju publike. Neki fontovi koji dobro idu za podebljane naslove su Franklin Gothic i Benton Sans.

ISTAKNUTI FONTOVI

Istaknuti fontovi mogu biti dobar dodatak vašem odeljku za postizanje rezultata. Pomoću njih možete da ostavite snažan prvi utisak na posetioce.

Ovi fontovi dobro funkcionišu sa jednostavnim pozadinama:

Važno je biti posebno pažljiv na kontrast boja kada koristite istaknute fontove, jer čitljivost može biti problem. Možete pokušati da kombinujete ocrtane fontove sa podebljanim, popunjenim tekstom za dramatičan kontrast i uticaj, kao što vidite u primeru iznad.

NEISPRAVNI RASPOREDI TIPOGRAFIJE

Neispravni rasporedi tipografije mogu da kombinuju reči na neočekivani način. Iako efekat može biti neskladan, ako se pravilno izvede, može privući pažnju bez žrtvovanja čitljivosti:

Neispravna tipografija korisna je za naslove ili drugi tekst koji želite da istaknete. Imajte na umu da, u zavisnosti od određenog fonta koji odaberete, ove fontove može biti donekle teško pročitati. Stoga ćete možda želeti da izbegnete njihovo korišćenje za ključne informacije.

CRNO – BELO

Minimalistički veb dizajn je trend već neko vreme. Stoga nije iznenađujuće što se čista, jednostavna crno-bela tipografija pojavljuje 2021. godine:

Iako je poznat po svojoj jednostavnosti, minimalizam ne mora biti dosadan. Možete pokušati da kombinujete crno-belo na neugledne načine, naizmenično koristeći koje koristite kao tekst, a koje u pozadini. Gornji primer koristi dva veoma različita fontA da bi se dobio elegantan, ali uzbudljiv efekat.

SLOJ ILI SPOJ TEKSTA I SLIKA

Raslojavanje teksta preko slika ili drugih elemenata može vašem sadržaju dodati još jednu značenjsku dimenziju. U ovom primeru se na sliku primenjuje filter u boji, poboljšavajući čitljivost:

Kombinovanjem nekoliko slojeva možete postići trodimenzionalni efekat. Možda napravite i korak dalje i temeljno pomešate tekst i slike. Međutim, neophodno je osigurati da efekat ne zakloni važne informacije. Možete pokušati da koristite različite boje u tekstu kako se vaše reči ne bi stopile u pozadinu.

PSIHODELIČNE BOJE

Ovaj zabavni trend povratka je otprilike onoliko šaren koliko i postaje. Zaista možete biti kreativni sa psihodeličnim bojama i uneti puno uzbuđenja na svoju veb stranicu, kao što je to učinila Special Offer, Inc.:

Dodavanje efekta dugine kravate kao pozadine živahan je način za postavljanje crno-belog teksta. Takođe možete da ubacite zabavne, psihodelične boje u sam tekst, mada bi trebalo da pazite na kontrast.

PODEBLJANI KRATKI FONTOVI

Ovi fontovi imaju malu visinu, što znači da su obično malo širi nego što su visoki. Ovo čini krupna slova koja se ističu.

Brandon Groteskue je popularan font ovog stila:

Ovi fontovi dobro funkcionišu kada ima puno nekretnina koje pomažu u očuvanju čitljivosti. Verovatno ćete želeti da zadržite dovoljno prostora između slova i reči. Iako ovakvi fontovi verovatno ne bi bili najbolji izbor za čitav post na blogu, dobro funkcionišu za naslove ili kratke citate.

GLITCHY TEKST

Glitchy tekt može dodati nervozan, umetnički element vašoj veb lokaciji. Upotreba može biti izazovna, ali može doneti puno energije i jedinstvenosti:

Budući da je ovaj stil teško dizajnirati, želećete da ograničite njegovu upotrebu. Ako umereno uključite glatki tekst, izvršićete značajan vizuelni efekat bez prikrivanja važnih informacija. S druge strane, ako niste preterano zabrinuti zbog čitljivosti, grozni fontovi su odličan kandidat za kombinovanje sa animacijom.

ANIMIRANA TIPOGRAFIJA

Animirana tipografija je odličan alat za privlačenje i zadržavanje pažnje čitaoca. Dodavanje malo animacije na veb lokaciju može učiniti vaš sadržaj privlačnijim, kao što možete videti na početnoj stranici SurveiMonkei:

Imate gotovo beskrajne mogućnosti što se tiče animacije. Neke popularne opcije uključuju:

Pomeranje teksta po ekranu.
Leteća pisma sa ekrana.
Promena oblika važnih slova prilikom lebdenja miša.
Tekst se gubi iz pozadine.

Ako se odlučite za animiranje teksta, budite sigurni da je font koji ste izabrali jednostavan i lak za čitanje. Takođe ćete želeti da imate rezervni plan, tako da korisnici i dalje mogu da pristupe vašem sadržaju čak i ako animacija ne radi.

KAKO PRIMENITI TRENDOVE TIPOGRAFIJE U VAŠEM WEB DIZAJNU

Kada dizajnirate tipografiju za veb lokaciju koju gradite, korisno je razmisliti o glasu vašeg brenda, kao i o tome šta ćete saopštavati svojim tekstom. Imajte na umu da tipografija može biti divan izraz ličnosti brenda.

Iako trendovi mogu biti uzbudljivi i sa njima se igrati s puno zabave, previše konkurentskih stilova može stvoriti probleme u vašem dizajnu. Ako pokušate da uklopite svaki trend, verovatno ćete otkriti da vaša veb lokacija izgleda neuredno i zbunjeno, pa budite oprezni kada je u pitanju uparivanje fontova. Pokušajte da se ograničite na jedan ili dva trenda koji dobro funkcionišu zajedno.

Ovaj primer koristi isti font u glavnom odeljku sadržaja. Međutim, on kombinuje trendove ocrtanih fontova i crno-bele. Rezultat je jednostavan, ali privlačan:

Pokušajte da budete organizovani i napravite jasan sistem dizajna za vašu tipografiju kako biste održali doslednost na celoj veb lokaciji, kao i na vizit kartama ili flajerima. Dodavanjem smernica za tipografiju vašem vodiču za stil može pomoći da ostanete na putu.

GDE NAĆI INSPIRACIJU ZA TIPOGRAFIJU

Ako se osećate zaglavljeno, postoji mnoštvo inspirativnih primera širom veba koje možete da istražite. Možda čak odlučite da koristite prilagođeni font na svojoj veb lokaciji.

Možete pogledati mesečnu izložbu Elementor-a. Ovde ćete pronaći pažljivo birane veb lokacije napravljene pomoću Elementor-a. Svakog meseca naša izložba se fokusira na drugu temu, kao što su veb stranice sa jednom stranicom ili veb lokacije za venčanja:

Elementor takođe ima biblioteku šablona koju možete pregledati da biste dobili inspiraciju. Na raspolaganju su nam kompleti i predlošci za različite elemente veb stranice u širokom spektru vertikala:

Design Shack je mrežni časopis za veb dizajnere i programere. Pronaći ćete mnoštvo korisnih informacija, kao i galeriju dizajna:

Creative Blok je odličan resurs za dizajnere i uključuje kritike, uputstva i puno inspiracije. Postoji čak i čitav odeljak posvećen veb dizajnu:

Logo Creative pokriva sve aspekte brendiranja. Pronaći ćete studije slučaja, kao i portfolio logotipa za pregledanje:

Takođe preporučujemo da uzmete u obzir trendove tipografije na veb lokacijama koje često posećujete. Jednom kada počnete pažljivo da pazite na tipografiju, mogli biste biti iznenađeni količinom kreativnosti koju pronađete.

TIPOGRAFIJA ZA 2021. I DALJE

Tipografija može uticati na mnoge aspekte veb stranice, od brendiranja do UKS. Vaš izbor fontova i način na koji ugrađujete tekst u ostatak medija mogu ostaviti trajan utisak na posetioce.

Ako vam je glavna briga čitljivost, možda ćete želeti da se držite brutalističke tipografije. Da biste dobili neobičniji izgled, možete pokušati da dodate neki glitchy tekst.

Koji tipografski trend ste najviše uzbuđeni da isprobate? Javite nam u odeljku za komentare ispod!

Autor: Mark Gerkules