10 kreativnih web dizajn ideja koje će vam pomoći kad se osetite „zaglavljeno“

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Otkrivanje ideja je nepoželjno za bilo kog veb dizajnera. Mnogo je razloga za to – ponavljajući rad, prekomerni rad i još mnogo toga. Da biste pronašli nove ideje, potrebni su vam novi pristupi. Otkrijte gde i kako pronaći nove ideje za veb dizajn.

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli da se osećate zaglavljeno u projektu. Možda je vaš nedavni klijent izuzetno nejasan u vezi sa onim što želi, a vi nemate ideju odakle da počnete. Ili se, možda, osećate izgorelo i neinspirisano nakon dugotrajnog neprekidnog rada. Ili, možda, dizajnirate veb sajtove za isti tip klijenata bez mogućnosti da vežbate svoju kreativnost. Bez obzira na razlog, osećaj zaglavljenosti prilično je uobičajen kada je vaš posao da budete kreativni. Ali, dok god imate način koji će vam pomoći da generišete nove ideje za veb dizajn, moći ćete da uklonite prepreke na putu ispred sebe. U ovom članku ćemo razmotriti 10 stvari koje možete učiniti kako biste podstakli svoju kreativnost zajedno sa nekim resursima koje možete obeležiti za sledeći put kada vam zatrebaju.

10 aktivnih ideja za veb dizajn

Kada se osećate nemotivisano, neinspirisano ili ste jednostavno zaglavljeni, evo šta možete učiniti da te sveže ideje o veb dizajnu ponovo prostruje:

1. Sastavite proces korak po korak

Rad bez procesa može biti izuzetno štetan za protok veb dizajnera – posebno kada ste u korovu, osećate se premoreno i borite se da smislite nešto novo. Umesto da prisiljavate mozak da neprekidno radi na preteranom pogonu, napravite korak po korak proces koji uklanja ovu nepotrebnu gužvu iz vašeg mozga. Još bolje, napravite svoj plan i predložite ga u softveru za upravljanje zadacima kako biste ga mogli preoblikovati za sve svoje poslove. Na primer, Trello je besplatna platforma koja izuzetno lako dokumentuje i organizuje projekte veb stranica:

Izlažući detalje za svaki posao u ovakav okvir, oslobodićete svoj mozak da se brine o njima ili ih se seća. To bi vam trebalo dati malo prostora da ponovo počnete kreativno da razmišljate.

2. Upoznajte se sa principima veb dizajna

Kada pokušavate da smislite kreativne ideje za veb dizajn, lako ćete se zakačiti za njihovu novost. Ali niko nikada nije rekao da bi veb sajt trebalo da bude potpuno nov da bi bio dobar. U stvari, postoji princip veb dizajna koji se bavi ovom temom. Jakobov zakon objašnjava da: „Korisnici većinu vremena provode na drugim veb sajtovima. To znači da korisnici više vole da vaš veb sajt radi na isti način kao i svi drugi veb sajtovi koje već znaju. “ Ako shvatite da ste opsednuti novošću ili eksperimentalnom prirodom veb stranice na kojoj radite, dobra ideja je da zaustavite ono što radite i odete da pregledate osnove dobrog UKS-a. Vraćajući ga osnovnim stvarima, ponovo ćete usredsrediti svoj fokus na ono što je potrebno, a zatim možete kasnije dodati kreativne dodire ako imaju smisla.

3. Istražite najnovije trendove dizajna

Ako imate suprotan problem i borite se da napravite sledeći korak nakon što napravite čvrstu osnovu za svoj veb sajt, provedite neko vreme istražujući nedavne trendove dizajna. Lice Veba se uvek menja, toliko da može biti teško pratiti sve trendove koji lebde okolo. Nikad ne znate šta bi se moglo dogoditi ako počnete da ih istražujete. Možete započeti sa Elementorovim pregledom najnovijih trendova veb dizajna:

 • Elegantni serif fontovi
 • Razigrani tipografski efekti
 • Emojis
 • Svetle boje
 • Negativne boje
 • Crno-bele teksturne ilustracije
 • Crni obrisi
 • Jednostavni oblici
 • Kreativne i netipične fotografije proizvoda
 • Kolažna umetnost
 • Bešavni nadrealizam
 • Meniji galerije miša

Pored dobijanja objašnjenja šta su ovi trendovi i zašto tako dobro funkcionišu, pronaći ćete primere veb sajtova koje ih trenutno koriste. Odvojite malo vremena da istražite ove stranice i vidite kakva se inspiracija razvija.

4. Nula u jednom malenom elementu

Da li ste upoznati sa Hikovim zakonom? Ovo je još jedan princip veb dizajna koji vam može pomoći. U njemu se kaže da: „Vreme potrebno za donošenje odluke povećava se s brojem i složenošću izbora.“ Iako je ovo sigurno primenljivo na način na koji predstavljate opcije na veb sajtu, podjednako je važno i za ono sa čime se sada bavite. Ponekad je teško smisliti nove ideje za veb dizajn kada postoji previše stvari koje treba uzeti u obzir odjednom. Stvaranje procesa veb dizajna će pomoći u ovome. Međutim, fokusom možete postati još sitniji. Na primer, umesto da pokušate da popunite sve detalje odjednom na stranici za kontakt:

Započnite nuliranjem najvažnijeg elementa na stranici: Kontakt formom.

Mnogo je lakše započeti kada svoj fokus suzite na samo obrazac za kontakt. Kako započinjete sa raspršivanjem jedinstvenih detalja njegovog dizajna – tipografije i izbora boja, razmaka, nalepnica i rezervisanih mesta, dizajna dugmadi i tako dalje – lako ćete proširiti pažnju na ostatak stranice kada završite s tim.

5. Prebacite se s desktopa na telefon

Postoji još nešto što možete isprobati ako se kreativno osećate ograničeno sa koliko (malo) prostora morate da radite. Ako obično počnete da dizajnirate iz prikaza radne površine, pređite na tablet ili pametni telefon. Ili ako ste se navikli da započinjete sa jednim od manjih ekrana, prilagodite se veličini računara.

Prelazak na drugačije dimenzije možda je sve što vam treba za stvaranje savršene vizije vaše veb stranice. Ovo bi bilo korisno i ako vam je teško da odlučite kako želite da formatirate tekst na stranici. Sa radnom površinom je često teško reći koliko je zaista dugo zaglavlje ili pasus. Ali kada ga smanjite na veličinu ekrana pametnog telefona, shvatićete da se može učiniti više za poboljšanje čitljivosti i protoka stranice.

6. Eksperimentišite s ekstremima

Jedan od razloga zašto ste možda zaglavljeni na određenom veb sajtu je taj što za njega niste našli savršen stil. Ali umesto što pokušavate da prilagođavate istu ideju sa kojom ste započeli vi ili vaš klijent, idite do krajnosti i pogledajte da li to pokreće nešto nestabilno. Suprotan stil možda nije tačno potrebno rešenje, ali bi vas mogao podstaći da preusmerite nešto što funkcioniše i primenite ga na ono što imate do sada. Evo nekoliko stvari sa kojima biste mogli eksperimentisati:

 • Jedna stranica u odnosu na više stranica
 • Fotografije naspram ilustracija
 • Retro naspram moderne tipografije
 • Dizajn samo za tekst nasuprot slike
 • Jednobojna u odnosu na analognu paletu boja
 • Animacija nasuprot bez animacije

Ovo bi mogla biti zaista korisna taktika za rešavanje problema ako se bavite redizajnom veb stranice i niste sasvim sigurni kakav alternativni dizajn sledeći da isprobate.

7. Radite na web sajtu u drugoj niši

Ima mnogo koristi od toga da postanete veb dizajner. Za početak je mnogo lakše napraviti ime kao odličan dizajner ako pravite veb stranice za ciljanu grupu ljudi. To takođe može da vam olakša posao jer ne morate da pratite najbolje prakse i trendove za svaku vrstu veb stranice koju biste mogli da napravite. To je rečeno, zato što stalno radite na istim vrstama veb sajtova, normalno je da se osećate nervozno zbog nedostatka kreativnih pristupa za njih. Ako ovo doživljavate, jedan od načina da se odglavite je preuzimanje projekta van svoje niše. Na primer, ako pravite veb sajtove za kompanije za finansijske usluge, verovatno ste navikli da kreirate veoma zakopčane dizajne koji izgledaju poput onoga na veb sajtu Popular Bank:

Nema ništa loše u dizajniranju veb sajtova koje ovako izgledaju za ovu nišu. Na kraju, kada tražite nekoga da zaštiti vaš novac, poslednja stvar koju želite je da veb sajt sugeriše da možda nije toliko sigurno u vezi s tim. Recimo da ste trebali da posetite veb sajt za restoran poput Zume:

Ovakav projekat pružio bi vam lepu promenu tempa. Morali biste da smislite načine da lepo integrišete menije, sisteme rezervacija i mnoštvo medija u dizajn. Takođe ćete dobiti priliku da se poigrate sa dramatičnijim paletama boja i fontovima. Nema potrebe da potpuno usmerite svoje poslovanje u novu nišu ako ste se osećali izgorelo. Samo preuzmite drugi projekat ili dva da biste sebe izazvali. Pružajući sebi spoljno iskustvo, možda je sve što vam treba da vratite iskru kreativnosti u svoj redovni posao.

8. Upišite kurs ili pročitajte tutorijal

Zaglaviti se u nečemu jer je previše teško izgraditi ili niste sigurni kako to učiniti je uvek stresno. Umesto da nastavljate da pokušavate da primenite istu bolnu ili neefikasnu metodu koju ste ranije koristili, pritisnite dugme „Pauza“ i saznajte da li neko ima bolje rešenje. Na mreži ćete pronaći odgovore na mnoštvo problema i prepreka sa dizajnom – čak i onih na koje možda niste očekivali da će se iko drugi susresti. Svakako možete da koristite Google da biste videli šta je tamo. Mesta poput StackOverflov i čak Reddit mogu biti korisna. Međutim, detaljniji resursi poput kurseva i vodiča biće vam korisniji. Elementor ima nekoliko resursa koji bi vam takođe mogli biti korisni. U ovom pregledu sa 17 kurseva na mreži pronaći ćete preporuke za kurseve veb dizajna i razvoja koji pokrivaju širok spektar tema – prilagodljivi veb dizajn, A / B testiranje, vizuelna hijerarhija i razmak i još mnogo toga. Ako se borite sa tipografijom, ova kolekcija od 20 vodiča za tipografiju će vam pomoći. Od psihologije fontova do njihovog uparivanja, ovde je odgovoreno na većinu velikih pitanja vezanih za dizajn fontova.

9. Istraži druga kreativna dela

Danas ima puno mesta na kojima možete pronaći ideje za dizajn. Vaša email pošta. Vaš feed na društvenim mrežama. Oglasi koji prekrivaju bočne trake veb sajtova i blogova koje posećujete. Ali umesto da prelećete svuda pokušavajući da pronađete nešto što će vam pomoći, pronađite neke sajtove za prikupljanje dizajna vredne obeleživača. Provešćete manje vremena u potrazi za idejama za veb dizajn i uvek ćete imati pristup najnovijima i najboljima u dobrom, kreativnom dizajnu. Evo nekoliko veb sajtova za početak:

 • Dribbble

Na Dribbble-u ćete naći sve vrste primera kreativnog rada. Samo se nemojte strogo upuštati u odeljak „Veb dizajn“. Pogledajte druga dela otpremljena na veb sajtu i pogledajte kakve jedinstvene dizajne možete pronaći.

 • Behance

Behance je još jedan veb sajt koja će vam pružiti priliku da istražite posao u drugim oblastima, poput fotografije, arhitekture i mode. Štaviše, ovde ćete pronaći video, audio i animaciju, tako da nisu samo statične slike iz kojih možete da crpite inspiraciju.

 • Awwwards

Ako želite da inspiraciju potražite na pravim veb sajtovima, Avvvards.com je dobro mesto za njihovo pronalaženje. Idite u meni i pronaći ćete razne kolekcije nagrađivanih sajtova, stranica i komponenti koje će vas nadahnuti. Daily Design Inspiration Sites

Postoji niz veb sajtova posvećenih 100% pružanju inspiracije za dizajn, poput inspiracije za veb dizajn na gornjem snimku ekrana. Siteinspire je još jedan dobar sajt za obeležavanje, posebno za ideje veb dizajna, dok Designspiration ima inspirativna dela iz različitih žanrova.

 • Really Good Emails

Iako Realli Good Emails zaokružuje samo najbolje od najboljih u dizajniranju marketinga putem e-pošte, ovi dizajni se ne razlikuju toliko od onoga što biste dizajnirali za veb sajt. A budući da su napravljeni za tanji prostor, možda ćete dobiti neke ideje kako da budete koncizniji sa svojim dizajnom.

10. Idite u šetnju

Ponekad će sedenje ispred računara pogoršati stvari kada se osećate zaglavljeno ili nekreativno. Prema studiji Univerziteta Stanford urađenoj 2014. godine, hodanje podstiče kreativno razmišljanje. Studija je upoređivala učesnike u obe situacije, kao i brojne načine hodanja (npr. na traci za trčanje, na otvorenom itd.). Otkrilo je da se kreativni učinak povećao za 60% kada je neko šetao. Iako je ova konkretna studija otkrila da nije važno da li ostajete u zatvorenom ili izlazite na otvoreno da biste ubirali blagodati šetnje, odvajanje od tehnologija i odlazak napolje je dobra ideja. Studija 2020. godine sa Univerziteta Cornell otkrila je da priroda sama po sebi ima koristi i za lečenje uma. Sve što je potrebno je 10 do 50 minuta vremena provedenog u prirodnim prostorima za poboljšanje nečijeg fokusa, raspoloženja, krvnog pritiska i pulsa. Ako nemate lak pristup prirodi, to je u redu. Još uvek možete da se inspirišete okolinom – oznakama zgrada, vozilima koja pored vas prolaze, drugim ljudi u šetnji itd.

Savladajte tu dizajnersku blokadu sjajnim idejama za veb dizajn

Kada dizajnirate veb stranice, prirodno je da s vremena na vreme zapnete. Umesto da držite glavu i pokušavate da naterate ideje, pokušajte nešto drugačije. Uz 10 gore navedenih saveta za mozganje, sigurno ćete smisliti nekoliko svežih i kreativnih ideja za veb dizajn koje su savršene za veb sajt vašeg klijenta.