20 najboljih vodiča za tipografiju za web dizajnere

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Dobra tipografija je neophodan element za pružanje dobrog korisničkog iskustva. Da bismo vam pomogli da razumete ovu temu, prikupili smo najbolje vodiče o tipografiji, jednako korisne za početnike i napredne veb dizajnere.

Neki veb dizajneri mogu smatrati tipografiju jednim od najmanje važnih elemenata veb dizajna, ali ona može stvoriti ili slomiti korisničko iskustvo na više načina. Dobar izbor tipografije može ojačati čitljivost, identitet brenda, dostupnost i stopu konverzije. Loš izbor tipografije, s druge strane, može oslabiti te faktore i pokvariti korisničko iskustvo. Tipografija je, dakle, važan aspekt veb dizajna i nešto što bi svaki dizajner trebalo da nauči kada započne posao sa veb dizajnom. Srećom, veb je prepun korisnih vodiča i tipova za tipografiju za veb dizajnere. U ovom članku ćemo pregledati 20 vodiča za veb dizajn. Iako su mnogi od ovih vodiča dostupni besplatno na mreži, uključili smo i neke plaćene kurseve. Na kraju krajeva, kada pokušavate da pronađete posao veb dizajna, morate da budete u stanju da se izdvojite, a posedovanje potvrde o završenom kursu neke od priznatih institucije može vam pomoći u tome.

20 neverovatnih online tutorijala za tipografiju

Od osnovnih termina za tipografiju do optimizacije fontova sa CSS-om, zaokružili smo najbolje vodiče za tipografiju za dizajnere.

1. Web tipografija: kompletni vodič za dizajnere

Nivo veština: Početnik do srednji nivo

Trajanje: 30 minuta

Cena: besplatno

Ovaj vodič za tipografiju dolazi od Elementora, što znači da ćete naučiti više od samog korišćenja tipografije u veb dizajnu. Naučićete kako da sve ovo primenite u praksi – stvari poput formatiranja, uspostavljanja vizuelne hijerarhije, kreiranja sistema dizajna i tako dalje – u kontekstu WordPress-a i Elementora.

2. Kako dodati prilagođene fontove na vaš WordPress web sajt

Nivo veština: Početnik do srednji nivo

Trajanje: 17:31

Cena: Besplatno

U nekim slučajevima WordPress neće imati određene fontove koje želite da koristite. Dakle, pomoću ovog uputstva za tipografiju od Elementor-a naučićete koje su vaše mogućnosti za dodavanje prilagođenih fontova na WordPress stranicu. Možete ih dodati ručno u WordPress pomoću CSS-a ili ih možete otpremiti u Elementor i koristiti iz uređivača.

3. Kako se koriste Elementorove globalne boje i fontovi

Nivo veština: Početnik do srednji nivo

Trajanje: 6:50

Cena: Besplatno

U ovom Elementorovom video snimku saznaćete sve o funkciji Global Settings u uređivaču Elementora. Ovaj vodič će vam pokazati kako da koristite ovu funkciju za podešavanje boja i fontova, a zatim gledajte kako se primenjuju na celom sajtu. Dakle, ako želite da uštedite vreme prilikom ažuriranja fontova i želite da unesete veću doslednost u svaku stranicu koju napravite, ovaj kratki video vodič je obavezan za gledanje.

4. Krajnji vodič za osnovnu tipografiju

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 10:33

Cena: Besplatno

Naziv ovog video vodiča kompanije Envato Tuts + pomalo obmanjuje. Ono što bi trebalo nazvati je „Krajnji vodič za osnovnu terminologiju tipografije“. Međutim, ako ste potpuno novi u tipografiji, ovo je važan prvi korak za vas. Upoznajte se sa terminima koji se tiču tipografije, fontova, tipova datoteka, strukture slova, podešavanja i još mnogo toga.

5. Vodič za tipografiju za početnike: Sve što je potrebno da biste naučili osnove tipografije

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 18 minuta čitanja

Cena: Besplatno

Ovaj vodič za tipografiju iz Hubspota je još jedan koristan uvod u tipografiju u dizajnu. Naučićete uobičajene izraze, različite stilove tipografije, kao i odakle ćete dobiti fontove.

6. Uvod u tipografiju

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 8 sati

Cena: Besplatno

Ako tražite nešto detaljnije za uvod u tipografiju, ovaj kurs Kalifornijskog instituta za umetnost je dobar izbor. Ne morate ništa platiti da biste se upisali na ovaj kurs, što je ogroman plus jer ćete iz njega izvući gomilu korisnih informacija. Naučićete o istoriji tipografije, njenoj strukturi, načinu korišćenja za pripovedanje priče, manipulisanju njenim izgledom i još mnogo toga.

7. Psihologija fontova (fontovi koji izazivaju emocije)

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 15 minuta

Cena: Besplatno

Ako ste novi u dizajnu, ovaj vodič iz Envato Tuts + poslužiće kao sjajan uvod u psihologiju fontova. Slično psihologiji boje, naučićete uobičajene emocionalne reakcije i asocijacije na određene tipove fontova i dobićete savete kako da ih koristite u svoju korist.

8. Web tipografija za dizajnere i programere

Nivo veština: Početnik do srednji nivo

Trajanje: 6 i po sati

Cena: 109.99$

Ovaj Udemi kurs o veb tipografiji drži Rob Sutcliffe iz škole Interface. Ovo je prilično tehnički pregled tipografije, ispitivanje različitih vrsta klasifikacija, saveti za odabir i uparivanje fontova, čineći vašu veb tipografiju čitljivom i prilagodljivom, i još mnogo toga. Da biste maksimalno iskoristili ovaj kurs, trebalo bi da imate određeno radno znanje o HTML-u, CSS-u i JavaScript-u. To ne znači da se ne biste trebali prijaviti ako ste novi dizajner – dobićete doživotni pristup tome, pa mu se možete vratiti kada usavršite svoje veštine u toj oblasti.

9. Tekstualni elementi dizajna: fontovi, tipografija i razmaci

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 13 sati

Cena: Besplatno

Ovaj kurs Univerziteta u Koloradu Boulder dostupan je na web stranici Coursera. Ovo je dugačak kurs tokom kojeg ćete naučiti kako da manipulišete tekstualnim elementima kako biste ispričali priču svojim dizajnom. Kurs prelazi osnove, a zatim se grana na razmake tipografije, odabir fontova, uparivanje fontova i još mnogo toga.

10. Tipografija za dizajnere i programere: ne dirajte dizajn

Nivo veština: Srednji

Trajanje: 8 i po sati

Cena: 99.99$

Muhammad Ahsan Pervaiz je tvorac ovog Udemi kursa o tipografiji sa 4,5 zvezdice. Ako želite da dobijete sveobuhvatnu obuku o osnovama tipografije, prilagođavanju tipografije, odabiru i uparivanju fontova i još mnogo toga, ovo je fantastičan kurs. Vežbe su ugrađene u kurs, tako da ćete takođe dobiti praktično iskustvo u primeni svega što naučite tokom rada.

11. Kada koristiti svaki tip fonta (i kada ne!)

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 12:55

Cena: Besplatno

Mnogi vodiči i kursevi koje ste do sada videli na ovoj listi dotakli su se teme tipova fontova. Međutim, ovaj Envato Tuts + tutorijal ide duboko u temu, raščlanjujući različite tipove i potkategorije fontova. Naučivši kako da prepoznate razlike u strukturi svake od njih, biće vam mnogo lakše odabrati prave stilove tipografije za vaše web sajtove.

12. Kako znati da li je font dobar ili očajan?

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 9:58

Cena: Besplatno

Ovaj Fluk-ov vodič za tipografiju bavi se pronalaženjem kvalitetnih fontova za vaše web sajtove. Diskusija se uglavnom vrti oko toga kako web dizajneri mogu da pronađu visokokvalitetne livnice fontova i web sajtova iz kojih mogu izvući fontove. Jer, čak i ako razumete vrstu fonta koji vam treba, loše napravljen font (čak i ako se podudara sa tim stilom) mogao bi da poništi sav vaš naporan rad. Ovaj vodič će vam pomoći da izbegnete taj problem.

13. Izbor web fontova: Vodič za početnike

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 10 minuta

Cena: Besplatno

Ovo je praktični vodič od Google dizajna o tome kako da utvrdite koji su web fontovi pravi za svaku web lokaciju koju napravite. Vodič će vas provesti kroz niz faktora, poput obima projekta i višejezičnog dizajna, a zatim će vas usmeriti na Google fontove koji odgovaraju potrebama vašeg projekta.

14. Kako da izaberete fontove za vaš dizajn

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 7:35

Cena: Besplatno

U ovom detaljnom vodiču kompanije Satori Graphics dobićete praktična uputstva i savete o izboru fontova za svoje projekte. Iako je ovde veliki naglasak na grafičkom dizajnu, možete primeniti istih pet koraka za odabir i uparivanje fontova za bilo šta na čemu radite, bilo da je reč o web sajtu, aplikaciji, logotipu ili nekoj drugoj vrsti brendiranih kolaterala.

15. Kako da izaberete fontove

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 9:41

Cena: Besplatno

Ovaj YouTube vodič iz Flux-a naučiće vas kako da se odmaknete od izbora fontova na osnovu pretpostavki ili onoga što vam govori srž. Umesto toga, pristupićete izboru fontova na osnovu utilitarizma. I dobićete pomoć u pronalaženju livnica fontova koje pružaju grafičke uzorke, pa opet, nećete samo odstupiti od onoga što vam srž govori o tome kako će dobar font izgledati.

16. Džepni vodič za kombinovanje stilova

Nivo veština: Početnik do srednji nivo

Trajanje: 1 sat

Cena: Besplatno

Uparivanje fontova je definitivno umetnost. Dakle, ako ćete naučiti kako se to radi, to bi trebalo da bude od jednog od lidera u dizajnerskom prostoru. Ovaj džepni vodič kreirao je Tim Brovn, šef tipografije za Adobe Typekit i Adobe Type. Ovaj vodič će vas naučiti kako da odredite koje poslove treba da ispunjavaju vaši fontovi, kako da izaberete anchor tekst kako da prepoznate anchor fontove, a zatim da objektivno procenite uparivanje.

17. Kako promeniti font u WordPress temi (bilo kojoj)

Nivo veština: Početnik

Trajanje: 10 minuta

Cena: Besplatno

Ovaj jednostavan vodič iz ThemeIsle-a pružiće vam dve opcije za promenu fontova u WordPress-u. Možete izabrati web fontove iz programa WordPress Customizer. Ili možete da instalirate dodatak Easy Google Fonts i podesite Google Fonts pomoću prilagođavača. Iako je tu uključena i bonus opcija, najbolje je koristiti WordPress-ova univerzalna podešavanja fonta, umesto da promenite fontove prema bloku ili stranici.

18. Savremene CSS tehnike za poboljšanje čitljivosti

Nivo veština: Srednji do napredni

Trajanje: 11 minuta

Cena: Besplatno

Edoarda Cavazza napisala je ovaj sjajni članak za Smashing Magazine koji se bavi upotrebom CSS-a za poboljšanje čitljivosti i pristupačnosti tipografije vašeg web sajta. Konkretno, ovaj vodič govori o korišćenju razmaka kako bi se posetiocima stvorila najbolja vrsta iskustva čitanja. Ako još uvek niste naučili o vođenju ili praćenju ili nemate osnovno poznavanje CSS-a, počnite od početka ove liste tutorijala za tipografiju i vratite se kasnije na ovaj.

19. Uvod u promenljive fontove na Internetu

Nivo veština: Srednji do napredni

Trajanje: 20 minuta

Cena: Besplatno

Promenljivi fontovi su relativno nova stvar, ali brzo dobijaju podršku u čitavom pregledaču, što znači da je vreme da ih dizajneri i programeri počnu koristiti (ako već niste). Kao što Google Developers tim objašnjava u ovom vodiču za promenljive fontove, oni su izuzetno vredni kada je reč o performansama veb stranica, jer vam omogućavaju da različite varijante fonta sačuvate u jednu datoteku. Da biste naučili kako to da uradite, biće vam potrebno malo znanja o CSS-u.

20. Naučite kako se koristi tip – Kritika priručnika za tipografiju

Nivo veština: Početni do napredni

Trajanje: 30:14

Cena: Besplatno

Ovo je zanimljivo uputstvo, jer to uopšte nije vodič. Tokom 30 minuta gledaćete kako The Futur procenjuje tipografiju korištenu u izradi sopstvenog priručnika za tipografiju. Iako procenjuju štampani priručnik, i dalje je korisna vežba koju ćete slediti, jer će vas naučiti kako da pregledate sopstveni rad i naviknete se na pametnije izbore za tipografiju od samog početka.

Ovladajte umetnošću tipografije i poboljšajte iskustvo svojih korisnika

Kada provedete neko vreme sa ovim tutorijalima za tipografiju i dobro se snađete u osnovnim stvarima, vreme je da sve to primenite u praksi. Imajte na umu da će se tipografija, kao i sve ostalo u dizajnu, vremenom razvijati. Osnovni principi i smernice ostaće isti, ali u pogledu ukusa ljudi u tipografiji, očekujte da će se to promeniti. Dakle, postarajte se da, pored savladavanja osnova tipografije, budete u toku i sa trendovima tipografije.