4 najbolja CMS sistema za web sajtove u 2022

najbolji CMS sistemi u 2022

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Postoji toliko mnogo dostupnih opcija za CMS platformu na webu. Naveli smo 15 najboljih izbora marketinških CMS platformi dostupnih za vaše poslovanje.

Za vlasnike biznisa, upravljanje sadržajem je važno. Upravljanje sadržajem preduzeća može biti teško ako ne znate šta radite. Razumevanje CMS platformi je najbolji način da pomognete vašem poslovanju da cveta u godinama koje dolaze.

Šta je CMS (Content Management System)?

Za tako dugu frazu, to je jednostavan odgovor: ovaj sistem pomaže u prikupljanju i organizovanju informacija namenjenih publici. Ovaj važan aspekt poslovanja nije jedan metod ili proces, već mnogo kombinovanih. Potrebno je više procesa i strategija da bi upravljanje sadržajem funkcionisalo. To je više od saznanja šta su informacije ili gde pripadaju. Morate ga organizovati i razumeti zašto spada u ovu ili onu kategoriju.

Nema strukture. U stvari, to ide na stranu kada je u pitanju upravljanje sadržajem. Količina ili nedostatak strukture ne menja da li stavka treba da bude organizovana i kako bi to trebalo da se desi. Važno je da razumete kako vaše stavke treba da budu organizovane i da radite na tome. Ovaj proces funkcioniše za vašu poslovnu bazu podataka, kao i za sve baze podataka na mreži koje vaša kompanija možda ima. Važno je razumeti kako funkcioniše i zašto je važno da budete sigurni da ga pravilno koristite.

Šta je CMS platforma?

CMS (Content Management Sistem) web stranice su poslovne web stranice koje su zasnovane na CMS dizajnu. Ove web stranice su uobičajeni domeni kompanije sa dodatnom pogodnošću web stranice CMS platforme. To znači da osoba zadužena za web sajt ili softver može lako da promeni, doda ili oduzme sve informacije ili slike na stranicama. Najbolji deo kod CMS-a je to što iskustvo sa programiranjem nije potrebno kod izmene sadržaja.

Nekome ko radi sa CMS platformama nije potrebno iskustvo i obuka u programiranju ili HTML-u da bi radio sa web-sajtom CMS platforme i ažurirao ili menjao stvari. Sa CMS-om, kompanije ne moraju predugo da čekaju ili se nadaju da neko drugi može da ažurira njihovu veb lokaciju. Svako u kompaniji sa pristupom web sajtu može lako da radi sa CMS-om i ažurira sadržaj. Korišćenje ovog sistema obezbeđuje ažuriranu web stranicu koja izgleda dobro vašoj publici.

WordPress

Rad sa WordPress-om ima mnogo prednosti i mana. Toliko prednosti i nedostataka pruža niz primera koji pomažu preduzećima da donesu informisanu odluku kada biraju CMS za web lokaciju vašeg preduzeća.

Prednosti:

 • Jedna od prednosti korišćenja wordPress-a je lakoća pristupa. Pošto ne zahteva PHP ili HTML programiranje, korisnici bez programske pozadine mogu lako da koriste wordPress i njegove funkcije bez problema.
 • Takođe sadrži veliku zajednicu i niz dodataka. Ove prednosti pomažu u razgovornim sesijama pitanja i odgovora i mogućnosti rada sa forumima za diskusiju i hiljadama besplatnih i plaćenih dodataka za kreiranje šablona koji mogu da budu potrebni vašem web sajtu.
 • Mnoštvo dostupnih besplatnih i plaćenih šablona je još jedna prednost koju VordPress nudi. Pruža izbore koji će vašem web sajtu dati izgled koji mu je potreban da ostane profesionalan dok privlači ljude. Ovi šabloni su dostupni u mnogim oblicima i sadrže niz grafika kako bi vaš sajt izgledao sveže.
 • WordPress takođe nudi funkciju upravljanja menijima. Ova opcija omogućava dodavanje funkcija koje mogu uključivati pojedinačne stranice i kategorije. Sa ovim dostupnim opcijama, možete dodati specijalizovane menije na svoj web sajt koji omogućavaju gledaocu da skoči na druge stranice i kategorije.
 • Još jedna prednost WordPress-a je mogućnost dodavanja oznaka, kategorija i još mnogo toga na svoje stranice putem dodataka ili samostalno. Ovo pruža više detalja za one koji gledaju vašu web stranicu i uopšteno olakšava navigaciju.

Sve ove prednosti su odlične opcije, ali postoje i nedostaci. Kao i kod svakog dizajna, stvari mogu poći naopako ili ne budu ono što tražite. Ovi nedostaci su neki koji dolaze sa korišćenjem WordPress-a.

Nedostaci:

 • Jedan od nedostataka koji dolaze sa wordPress funkcijama je znanje potrebno za modifikaciju. Da biste uklonili polja, kao što su datumi, moraćete da znate PHP. Jednostavna upotreba koja oglašava bez potrebnog znanja PHP-a i HTML-a kvalifikuje se kao prednost samo ako ne morate da uklonite nijedno polje na svojoj stranici. Nažalost, uklanjanje će zahtevati da imate radno znanje o PHP-u.
 • Još jedan problem programiranja je potrebno poznavanje CSS-a i HTML-a za grafiku. Ako želite da koristite određeni šablon i modifikujete grafiku tako da odgovara vašim potrebama, biće potrebno radno poznavanje CSS-a i HTML-a. Ovo se, opet, protivi jednostavnoj upotrebi bez potrebnog znanja PHP-a ili HTML-a.
 • Dodaci su navedeni kao prednost za korišćenje WordPress-a jer nude toliko opcija za pružanje svega što možete da poželite za svoj web sajt. Nažalost, ovaj niz dodataka je takođe nedostatak. Toliko opcija za dodatke smanjuje efikasnost i funkcionalnost skripte, što sve usporava i stvara probleme vašoj stranici.

Joomla

Prednosti:

 • Jedna od prednosti Joomle je jednostavnost instalacije. Joomla je jedan od najlakših CMS programa za instalaciju. Oni oglašavaju punu mogućnost korišćenja Joomla-e i svih njenih funkcija u roku od deset minuta od klika na dugme za preuzimanje na svojoj web stranici. Ovo je jedan od retkih CMS programa koji možete brzo da preuzmete i odmah počnete da koristite.
 • Dodaci su još jedna prednost Joomle. Oni nude niz besplatnih dodataka koji pružaju funkcionalnost i podršku bez potrebe da ih odmah preuzimaju. Većina CMS sajtova i programa zahtevaju da preuzmete dodatke čim instalirate program da biste dobili funkcionalnost koju pružaju.
 • Posedovanje mnoštva alata i tutorijala omogućava Joomli da korisnicima pruži podršku vrhunskog kvaliteta. Postoji toliko mnogo alata, kao što su forumi, koje pomažu u odgovaranju na pitanja i pružanju niza detalja koji pomažu korisnicima da lako kreiraju i održavaju svoje stranice.
 • Joomla omogućava jednostavnu navigaciju kroz svaku funkciju. Ovo omogućava korisnicima da ubrzaju proces kreiranja i održavaju stranice sa manje vremena. Pružajući ove opcije, korisnici mogu da odvoje manje vremena za kreiranje i ažuriranje, što omogućava više vremena za druge poslovne potrebe.
 • Dve druge pogodnosti za Joomla uključuju sjajne URL adrese i ažuriranja. URL-ovi su važni jer Joomla pruža najbolje URL-ove za SEO rezultate. Ažuriranja se lako instaliraju direktno iz web pretraživača, i program je spreman za upotrebu nakon preuzimanja.
 • Opcije administracije komanduju listom prednosti sa nizom dostupnih funkcija. Administrativna stranica pruža opcije za mnoge funkcije korisne za podešavanje i održavanje vaše stranice. Nažalost, biće potrebno neko vreme da se prilagodite velikom broju izbora, ali kada je koristite i naučite sve, ova funkcija će vam pružiti vrhunske resurse za održavanje vaše stranice.

Nedostaci:

 • Uprkos nizu modula i šablona, opcije za prilagođavanja i ažuriranja su veoma ograničene. Ovo može biti problem za naprednije korisnike koji preferiraju veću listu opcija. Ovo nije veliki nedostatak u poređenju sa drugim mogućim problemima, ali može biti problem više za naprednije korisnike CMS-a.
 • Efikasnost i resursi mogu biti nedostatak Joomle. Čini se da za većinu sajtova ovo ne predstavlja problem; međutim, u zavisnosti od veličine vaše web stranice i broja modula i vremena kada proširite stvari, dugoročno može doći do problema sa efikasnošću.
 • Dodaci takođe mogu izazvati probleme sa Joomla-om. Prijavljeni su problemi sa kompatibilnošću dodataka i rečeno je da mnoge funkcije ne rade bez obzira na pokušaje da se popravi ovaj problem. Takođe je utvrđeno da su neki dodaci preko Joomla plaćeni dodaci. To znači da ne možete jednostavno preuzeti i koristiti ove dodatke kako želite.
 • Jedan od glavnih nedostataka Joomla-e je izgled kada prvi put otvorite sajt. Može biti zastrašujuće videti niz modula i drugih opcija, posebno ako ste početnik. Ovakav problem se lako rešava učenjem višestrukih funkcija i opcije koje Joomla može da ponudi.

Magento

Prednosti:

 • Jedna od prednosti izbora Magento-a je sposobnost da budete efikasni sa većim prodavnicama. Magento ima mogućnost da podrži sajtove sa do 500.000 proizvoda i onlajn prodavnice koje izvršavaju oko 80.000 porudžbina na sat.
 • Ovaj izbor je odličan za one koji žele da naprave sajt za kupovinu na internetu. Pruža niz opcija koje korisnicima olakšavaju kupovinu. Možete da promenite informacije o porudžbini i da se lako krećete sa stranice na stranicu jednim klikom na dugme. Korisnici takođe imaju pristup vrhunskim mogućnostima pretraživanja radi lakšeg pronalaženja proizvoda koje traže.
 • Za potrebe poslovanja, Magento pruža niz alata za pomoć u promociji i marketingu proizvoda. Takođe je odlična opcija za više opcija plaćanja, uključujući PaiPal i Google. Ove opcije ga čine odličnim izborom za korisnike koji žele da kupuju i preduzeća koja žele da prodaju.
 • Još jedna prednost korišćenja Magento-a je SEO mogućnosti. Ova opcija pruža više pogodnosti kompaniji da ima bolje SEO rezultate za svoje poslovanje. Uz generisanje mapa sajtova, meta oznaka i odredišnih stranica, ovaj sajt može pomoći vlasniku preduzeća da promoviše web sajt u nekoliko jednostavnih koraka.
 • Podrška je veliki deo Magenta i dominira na listi profesionalaca za sajt. Magento koristi ideje otvorenog koda kako bi osigurao maksimalnu dostupnost resursa za podršku. Ovo osigurava da korisnici mogu da dobiju odgovore na sva pitanja iz niza izvora i da sa lakoćom koriste Magento.

Nedostaci:

 • Kao i druge opcije, Magento takođe ima nedostatke sajta i njegovog korišćenja. Jedna od ovih nedostataka je upotrebljivost sajta. Mnogi korisnici smatraju da je platforma previše složena što više isprobavaju različite funkcije. Nema jednostavan pristup funkcijama ili mogućnosti prilagođene korisniku koje nude neke druge CMS lokacije.
 • Još jedna briga za upotrebu Magenta je fleksibilnost upotrebe. Mnogi korisnici smatraju da funkcionalnost nedostaje na mnogo načina koji su važni za njihove poslovne potrebe. Ova zabrinutost ih primorava da pokušaju integraciju Magenta sa drugim platformama kako bi zaobišli ovaj problem.
 • Najveći nedostatak korišćenja Magento-a je to što radi sa PHP-om. Mnogi korisnici su početnici u CMS-u i nisu u stanju da koriste alate za programiranje kao što je PHP. Ovo je problem za one koji više vole da koriste Magento, ali ne mogu da rade sa PHP-om zbog nedostatka znanja.

Shopify

Prednosti:

 • Ova platforma je više fokusirana na korisnike e-trgovine i stoga ima prednosti i nedostatke fokusirane na te potrebe. Njihove cene su prilično razumne za ono što se nudi i pružaju priličnu količinu opcija za sve nivoe korisnika. Niz opcija pruža korisnicima mogućnost izbora da kreiraju vrhunski sajt za e-trgovinu za svoje potrebe.

Nedostaci:

Nedostatak ove opcije je što je platforma više fokusirana na e-trgovinu i nije odličan izbor za druge korisnike. Oni sa preduzećima koja ne prodaju proizvode možda neće smatrati Shopify tako lakim za upotrebu kao druge CMS platforme.