Cena izrade web sajta u 2021. godini

izrada web sajta cena, laptop olovka telefon

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Nema sumnje da vrhunski web sajt može da podstakne rast vašeg poslovanja. Omogućava vam da poboljšate zadržavanje kupaca i podstaknete veću prodaju ostavljajući neverovatne prve utiske.

Svi znamo da su web stranice jedan od najmoćnijih marketinških kanala za sva preduzeća. Dakle, pitanje više nije da li vam treba neki web sajt ili ne, već kolika je cena izrade web sajta koja ispunjava vaše poslovne potrebe.

Zašto je teško proceniti cenu izrade web sajtova?

Cena wbe sajta je zamršena i nećete pronaći jednostavan odgovor. Zašto? Uzmimo analogiju.

Zamislite da gradite kuću iz snova i imate isto pitanje: „Koliki su troškovi izgradnje kuće?“ Troškovi će se razlikovati na osnovu faktora kao što su vrsta kuće, komšiluk, raspored, ukupna površina poda, broj soba, spoljni prostor, unutrašnja i spoljna završna obrada i još mnogo toga. Isto važi i za razvoj web sajtova.

Pa kolika je cena izrade veb stranica 2021? Odgovor će zavisiti od nogo faktora.

Ali opustite se, olakšali smo vam procenu cene izrade web sajtova. U ovom članku ćemo razgovarati o raznim faktorima koji će vam biti potrebni za pravilnu procenu.

Pre početka, pogledajmo neke osnovne statistike koje procenjuju prosečne cene izrade web sajtova u Srbiji.

Koja je cena izrade web sajtova

Prema istraživanjima, prosečni troškovi izrade web sajtova često se kreću od 200 eura (za web sajt za mala preduzeća) pa čak i par hiljada eura (za složeni web sajt).

  • Troškovi izrade web sajtova za malo preduzeće u evrima mogu biti manji od 500 ili više od 10 000 eura.
  • Da biste kreirali klasičan web sajt, u zavisnosti od vaših potreba, možda ćete morati da potrošite između 100 i 500 eura.
  • Cena izrade internet prodavnice može biti između 300 i 10.000 eura.
  • Da biste kreirali web sajt, početni troškovi, koji uključuju domen i hosting su između 30 i 150 eura.

Na osnovu gore navedenih podataka, jasno je da postoje različiti faktori koji utiču na konačne cene izrade web sajtova. Pogledajmo neke od faktora koji utiču na stvarne troškove izrade web sajta.

Faktori koji određuju cenu izrade web sajta

Jedna od prvih stvari koju treba uraditi je da identifikujete tip web sajta – jasan cilj će vam pomoći da napravite dobar dizajn web stranica, što će zauzvrat olakšati ispunjavanje vaše primarne misije – privući maksimum potencijalnih kupaca. Evo osam različitih vrsta web sajtova koje su u trendu na tržištu.

1. Lični web sajt ili blog

Da biste podelili vesti i savete sa potencijalnim kupcima, možda će vam treba web sajt kao lični blog ili informativna web stranica.

2. Odredišna web stranica

Web stranica sa brošurama idealna je za mala preduzeća gde se na njoj prikazuju detalji za kontakt, stranica „O nama“ i funkcionalnost za slanje poruka ili poziva na akciju (CTA). Web sajt sadrži nekoliko web stranica – a cilj joj je privući nove kupce i prodaju.

3. Korporativni

Korporativne web stranice angažuju ljude i prenose vrednosti preduzeća klijentima na mreži. Oni su prilično povezani sa marketinškim svrhama i moraju da saopšte cilj kompanije i izlože njen portfolio.

Evo izvrsnog primera korporativne web stranice – Verizon, američka telekomunikaciona kompanija koja ima svoje korporativne stranice, uključujući stranicu o karijeri i investitorima, koje su dobro koordinisane i sjajno povezane.

4. Internet prodavnica

Web sajt se bavi primanjem uplata u zamenu za proizvode ili usluge na mreži. Web sajt je idealan za dobavljače koji mogu da prodaju svoje proizvode na mreži i sasvim je analogna maloprodaji koja prodaje za više korisnika ili složenu platformu. Neki klasični primeri uključuju Amazon i eBay.

5. Edukativni

Ova vrsta web sajtova je namenjena obrazovnim institucijama ili institucijama koje nude onlajn kurseve.

Pogledajmo uzbudljiv dizajn web sajta u obrazovnoj kategoriji – Inra, kul francuski sajt o genetici i Francuskoj. Oni imaju web sajt koji prikazuje genetičke događaje u Francuskoj koji su se dogodili u proteklih 70 godina.

6. Web portal

Informativne web stranice bi pripadale ovoj kategoriji, gde okupljaju web resurse, a nude i e-poštu, forume, pretraživače i još mnogo toga. Neki klasični primeri su Yahoo i AOL.

7. Katalog

Ovakav web sajt je idealan za posetioce koji traže određenu uslugu ili robu poput nekretnina, poslova, hotela, iznajmljivanja automobila i još mnogo toga. Web stranice nude direktorijum i opsežan sistem pretraživanja koji uključuje funkcije zasnovane na lokaciji i sisteme povratnih informacija i ocenjivanja. Neki tipični primeri web sajtova uključuju Airbnb i TripAdvisor.

8. Web sajtova za igradnju zajednice (forumi, društvene mreže…)

Sajtovi su obično tematske platforme. Neki klasični primeri uključuju Facebook, LinkedIn i Instagram.

Cena izrade web sajta zavisi od vrste. Kada se vidi namena lakše je utvrditi karakteristike i tehničke aspekte potrebne za vaš web sajt.

Takođe, vreme za izradu web sajta može da varira u zavisnosti od složenosti web stranica, poput uključivanja animacije, naprednih fukcija…

Faktori po fazama izrade

Izrada web sajta ima različite faze i najbolje je razumeti ih i prosečne cene povezane sa svakom fazom.

1. Dizajn korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva (UI / UX)

Odličan dizajn web stranice označava uspeh proizvoda / usluge. Ukratko, dizajn UI / UX igra veoma važnu ulogu u uspehu vašeg web sajta.

2. Front-end razvoj

Interfejs i prva vizuelna dodirna tačka koju posetioci web stranice vide. Faza započinje sa dizajnom i prelazi na QA testiranje. Uticajni faktori troškova u ovoj fazi uključuju odziv web stranica i složenost animacija.

3. Back-end razvoj

Pozadina se pojavljuje kada korisnik stupi u interakciju sa vizuelnim interfejsom web stranice. Pozadina ili strana servera je srž bilo koje web stranice i odgovorna je za nesmetano funkcionisanje.

Glavni faktori koji utiču na troškove u ovoj fazi uključuju integraciju sa nezavisnim servisom, složene upite, zadatke obrade podataka i još mnogo toga.

4. Razvoj sistema za upravljanje sadržajem (CMS)

Možda želite da kreirate, uređujete i upravljate sadržajem na web stranici. I ne želite da kontaktirate programere svaki put kada želite da napravite manje promene. Zbog toga vam je potreban CMS softver za nesmetano obavljanje svih gore navedenih zadataka.

Neki od gotovih CMS softvera su WordPress, Drupal, Shopify….

FazaCena (euro)FaktoriAlati
UI/UX20 – 500
Front-end razvoj100 – 1000Brzina odziva, animacije…CSS3, HTML5, TypeScript, JavaScript, Angular, Vue, React
Back-end razvoj100 – 1000 Razne napredne integracije, integracije softvera drugih proizvođačaWeb frameworks: Ruby on Rails, Phoenix
Baza podataka: MySQL, PostgreSQL
Web serveri: Nginx, Apache
Programski jezici: Elixir, PHP, Python, Ruby, Java
Cloud server platforme: EC2, S3, AWS
CMS razvojZavisi da li se koristi gotov CMS ili se pravi namenskiWordPress, Joomla, Shopify…

Izrada web sajta uključuje nekoliko faza, a vremenski aspekt svake faze zavisiće od vaših poslovnih zahteva, složenosti projekta, što zauzvrat utiče na cenu.

Osnovni faktori

Postoje mnogi drugi bitni faktori koji doprinose troškovima izrade web sajtova.

Osnovni faktoriObjašnjenje
Web stranice (1 – 250 stranca)Faktori poput proizvoda i usluga i poslovanja mogu uticati na broj web stranica. Agencije za web dizajn i slobodni dizajneri uzimaju u obzir i broj web stranica.
DomenUnikatna web adresa vašeg web sajta.
Stilovi ili Temeweb dizajn uključuje vizuelne podatke o vašoj web stranici i upotrebljivost vašeg web sajta. Pravilo je što je jednostavniji dizajn, niža je cena.
Prilagodljiv dizajnPrilagodljiv dizajn je presudan – prilagođava vašu web stranicu korisnikovom uređaju (radnoj površini, tabletu ili mobilnom uređaju) i pruža im besprekorno iskustvo.
Interaktivni medijiPosetioci mogu imati zanimljivo iskustvo sa interaktivnim medijima. Stvaranje interaktivnih medija proces je koji troši vreme i resurse.
HostingServis na kome je smešten vaš web sajt
Održavanje web sajtaOdržavanje web sajta može održavati vašu web stranicu funkcionalnom i uključuje ažuriranja vašeg sistema upravljanja sadržajem i rešava probleme povezane sa web stranicama.
SSL sertifikatSSL sertifikat pomaže da vaš web sajt bude bezbedan za korisnike i Internet pretraživače.

Cena marketinga za web sajt

Marketing na web sajtu je još jedan važan aspekt koji biste trebali uzeti u obzir – pomaže u privlačenju kvalifikovanijeg prometa i potencijalnih kupaca (klijenata).

Možete odabrati da investirate u usluge koje vam nude najveću vrednost i odgovaraju vašem budžetu, uključujući optimizaciju pretraživača (SEO) i kreiranje prilagođene marketinške strategije.