HTML5: Šta je to i kako se koristi?

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

HTML5 je programski jezik čiji akronim znači Hyper Tekt Markup Language. Reč je o sistemu koji omogućava modifikaciju izgleda web stranica, kao i prilagođavanje njihovog izgleda. Takođe se koristi za strukturiranje i predstavljanje sadržaja za web.
Sa HTML5, pretraživači kao što su Firefox, Chrome, Edge, Safari i drugi mogu da znaju kako da prikažu određenu web stranicu, da znaju gde su elementi, gde da stave slike i gde da postave tekst.
Osim HTML5, postoje i drugi jezici koji su neophodni za davanje formata i interaktivnosti sajtu, ali osnovna struktura bilo koje stranice se prvo definiše u HTML5 jeziku.

Glavne mogućnosti HTML5

Glavne vrline HTML5 u odnosu na svog prethodnika (HTML4) su to što možete dodati multimedijalni sadržaj bez upotrebe Flash-a ili drugog medija plejera. Zahvaljujući HTML5, korisnici mogu da pristupe web lokacijama bez povezivanja na Internet. Ovome se dodaje i funkcija prevlačenja i ispuštanja, kao i online uređivanje dokumenata koje je popularizovao Google dokumenti. Pored toga, evo mogućnosti koje imate kada koristite HTML5:

Multimedija

Koristeči <video> i <audio> HTML5 oznake, možemo dodati multimedijalne elemente bez upotrebe Adobe Flash-a ili bilo kog drugog dodatka treće strane. Sve radnje se dešavaju iz samog pretraživača, što može pomoći u smanjenju veličine datoteke konačne verzije. Na primer, možemo da uključimo video snimke prezentacije proizvoda, video recenzije, podkaste, muzičke uzorke itd. Dodavanje ove dve oznake proširuje upotrebu HTML5.
Takođe, možete da otpremite svoje video zapise na sajtove trećih strana kao što su Vimeo ili Youtube i da ih ugradite u svoju nov web sajt. Ovo je jedna od najpoželjnijih opcija, jer uprkos postavljanju multimedijalnih elemenata, konačna veličina vašeg fajla ne utiče.

Geolokacija

Geolokacija omogućava sajtu da otkrije lokaciju svakog korisnika koji uđe na web sajt. Ovo može imati različite upotrebe. Na primer, da ponudite jezičke opcije u zavisnosti od lokacije korisnika, poboljšavajući korisničko iskustvo.
To je funkcija koja zahteva odobrenje korisnika jer može ugroziti njihovu privatnost. Zbog toga se ova opcija ne može aktivirati ako je korisnik ne odobri.

Aplikacije

Jedna od glavnih karakteristika razvoja HTML5 aplikacija je da je krajnji rezultat potpuno dostupan. To jest, ovoj aplikaciji možete pristupiti sa računara, tableta ili mobilnog telefona. Čak i ako promenite uređaj, i dalje možete pristupiti web aplikaciji preko odgovarajuće URL adrese, što nije slučaj sa mobilnom aplikacijom.
Većina web aplikacija radi iz cloud-a. Uobičajeni primer su klijenti za poštu kao što je Gmail, koji takođe imaju mobilnu aplikaciju.

Prednosti

Ne treba vam nikakav poseban softver da biste započeli programiranje u HTML5, čak možete započeti programiranje u beležnici, sačuvati dokument kao HTML i pregledati ga iz bilo kog pretraživača. Međutim, možete koristiti besplatni uređivač koda kao što je Notepad+++, Atom, Eclipse, koji nudi osnovne funkcije poput razlikovanja boja između oznaka i sadržaja. Zaista se preporučuje da koristite uređivač koda umesto tekstualne datoteke, jer ne odvaja oznake od sadržaja i može biti komplikovanije za ispravke.

STRUKTURA HTML5

Ugrađivanjem novih oznaka kao što su: <header> ili <footer> između ostalog, HTML dokument može biti strukturiran u različite delove, pružajući ne samo izgled već i semantički sadržaj celoj našoj web stranici.
HTML kod se može lako razdvojiti između oznaka i sadržaja, omogućavajući programeru da radi efikasnije i brže otkriva greške.
Oznake su jasne i opisne, tako da programer može da počne da kodira bez ikakvih problema. U ovoj novoj verziji jezik je zaista lak i jednostavan za razumevanje.

Kompaktibilnost pretraživača i HTML5

Moderni i popularni pretraživači kao što su Chrome, Firefox, Safari i Opera podržavaju HTML5. Drugim rečima, bez obzira koji pretraživač koristite, sadržaj se može pravilno pregledati. Jedini problem bi bio da se uzmu u obzir korisnici koji koriste starije pretraživače, jer nisu sve nove HTML5 funkcije i oznake dostupne u tim pretraživačima.
Možete da proverite koje HTML5 funkcije podržava svaki pregledač na stranici „Mogu li da koristim“ i unapred saznate da li postoje neke funkcije vašeg web sajta koje bi mogle predstavljati problem u ovim prethodnim verzijama pregledača.

Adaptivni dizajn HTML5

Svaka stranica napravljena u HTML5 kompatibilna je i sa računarima i sa mobilnim uređajima. Drugim rečima, specifikaciju za mobilne uređaje možete podesiti iz samog HTML dokumenta.
Ovo je verovatno najkorisnija karakteristika HTML5 jezika, jer omogućava korisnicima da pristupe bilo kojoj web stranici ili aplikaciji sa mobilnog uređaja jednako lako kao i sa svog računara.
Možemo zaključiti da je razvoj HTML5 bio i ambiciozan i razrađen projekat koji je doveo do velikog napretka u svetu programiranja. Većina najvažnijih web sajtova i web aplikacija danas implementira njegove karakteristike. Ovo čini HTML5 vrednim alatom za savladavanje svakog programera.