Kako Elementor daje prioritet i poboljšava performanse web sajtova

Podelite:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Obezbeđivanje optimalnih performansi web sajtova oduvek je bio ključni izazov za web kreatore. Google-ovo najnovije ažuriranje Core Web Vitals pokrenulo je još više pitanja. U ovom postu, naš VP proizvod bavi se ovim pitanjima, koracima koje je Elementor već preduzeo za poboljšanje performansi, kao i našim budućim planovima.

Razgovarajmo o Elementorovoj mapi proizvoda za 2021. godinu, posebno o optimizaciji performansi. Iako nastavljamo da planiramo i razvijamo nove funkcije koje zahteva naša zajednica, ove godine smo postavili misiju da poboljšamo performanse web sajtova naših korisnika. U ovom postu bismo želeli da podelimo sa vama neke od akcija koje smo već preduzeli u pravcu postizanja ovog cilja i porazgovaram malo o tome šta sledi u narednoj godini. Učinak web sajtova je problem za kreatore web sajtova od početka interneta. Budući da smo i sami kreator web sajtova, uvek bismo postavljali pitanja poput:

  • „Da li je moja veb lokacija prespora? Da li uzrokuje da korisnici napuštaju ili narušava moju Google rang listu? “
  • „Da li treba da pustim određenu funkcionalnost kako bih poboljšao brzinu stranice?“
  • I naravno: „Šta još uvek izaziva moje probleme sa performansama? Mislio sam da sam ovde pokrio sve baze! “

Tako da, izbacivanje zvezdanih performansi sa web sajtova uvek je predstavljalo izazov za kreatore web sajtova, bez obzira na platformu ili alate koje smo koristili. Sa toliko važnih faktora koji utiču na performanse, nije uvek lako izolovati stvarni problem, a kamoli pronaći rešenje za njega. Upravo zbog toga smo kreirali ovaj petodelni video kurs o performansama. U ovoj seriji istražujemo svaki važan faktor koji može uticati na učinak vašeg web sajta, bilo da je povezan sa Elementorom ili ne, i vodićemo vas kroz optimizaciju.

Da bi stvari bile zaista zanimljive, Google je nedavno objavio da će performanse web sajta sada službeno igrati ulogu u njegovom algoritmu za rangiranje. Ovo stavlja pitanje performansi u centar pažnje, što izaziva zabrinutost među vlasnicima vweb sajtova širom sveta. Zbog toga su tokom poslednjih šest meseci naši istraživački i razvojni i SEO timovi neumorno radili na tome da web sajtovi Elementor-a prođu kroz ovo ažuriranje i prođu u brzinama.

Kada je reč o Google-ovom misterioznom algoritmu, znamo da bi bilo potrebno mnogo više od naše reči da biste se osećali sigurno. Zbog toga ćemo kao uslugu našim korisnicima i zajednici kreatora web- ajtova organizovati besplatan vebinar o web performansama sa vodećim stručnjacima za SEO kako bismo razgovarali o predstojećim promenama. Ovo ne samo da će obuhvatiti samo ažuriranje, već će takođe detaljno objasniti kako ova promena može uticati na vaš web sajt i šta možete učiniti za pripremu.

Međutim, odvajanjem svih kurseva i vebinara, naš primarni cilj je osigurati da naš proizvod ne utiče negativno na performanse vašeg web sajta. Ovo nam je bio i ostaće i dalje glavni prioritet. Dakle, bez daljeg razmišljanja, zaronimo u napore kompanije Elementor za optimizaciju performansi, kako je postavljeno u našim planovima za proizvode za 2021. godinu.

Naš plan u 5 koraka za poboljšanje performansi

Pored optimizacije našeg ciklusa razvoja proizvoda, naša vizija za poboljšanje performansi Elementora sastoji se od pristupa sa pet koraka. Već smo napravili neka značajna poboljšanja u nekim od ovih oblasti, dok će o drugima biti reči u predstojećim verzijama Elementora. Takođe smo ponosni što možemo reći da su performanse postale sastavni deo našeg razvoja i puštanja u rad. Svaka verzija Elementara je sada potvrđena na osnovu različitih pokazatelja performansi kako bi se osiguralo da nijedna nova funkcija, dorada ili popravak nema negativan efekat na postojeće web sajtove izgrađene sa Elementorom. Sada pregledajmo jedan po jedan naš korak:

Korak 1: „Učitajte samo ono što vam treba“

Poboljšavamo način na koji Elementor učitava sredstva kako bi osigurao da na svakoj stranici učitava samo ono što mu je potrebno. U najnovijim verzijama Elementor-a i Elementor-a Pro uveli smo optimizovani eksperiment učitavanja sredstava kako bismo poboljšali performanse web sajta, ubrzavajući svaku stranicu učitavanjem samo potrebnih funkcija. Više o tome možete saznati ovde.

Takođe smo dodali opcije lenjog učitavanja određenim vidžetima i to ćemo činiti i ubuduće. Na primer, vidžet Video uključuje opciju lenjog učitavanja, omogućavajući vam da zamenite ugrađeni puni video plejer sa sličicom statične slike. Slika će se zatim vratiti na ceo video kada posetilac stupi u interakciju sa njom. Koristeći ove lenje tehnike učitavanja, možete znatno smanjiti veličinu stranice i broj HTTP zahteva tokom početnog učitavanja stranice, što će dovesti do mnogo bržeg iskustva za vaše posetioce.

Korak 2: Smanjite upotrebu JavaScript-a/CSS biblioteka i iskoristite podršku za izvorni pregledač

Otkako smo pokrenuli Elementor pre skoro pet godina, web pregledači su se dosta razvili. Sada se neke funkcije koje su zahtevale spoljne biblioteke pre pet godina mogu primeniti pomoću podrške izvornog pregledača. Ovo omogućava mnogo efikasniju implementaciju i, u nekim slučajevima, može u velikoj meri smanjiti vreme izvršavanja JavaScript-a.

Jedan primer za to je biblioteka Waypoints koja je, u određenim slučajevima, zamenjena matičnim API-jem Intersection Observer. Cilj nam je da smanjimo upotrebu ovih vrsta CSS i JavaScript biblioteka i zamenimo ih podrškom za izvorni pregledač gde god je to moguće.

Korak 3: Poboljšavanje i optimizacija postojećih internih JavaScript-a i CSS-a

Planiramo da nastavimo da poboljšavamo i optimizujemo postojeći Elementor-ov interni JavaScript i CSS. Primeri toga uključuju mogućnost konfigurisanja načina učitavanja Google fontova i svojstvo prikaza fonta dodatog u biblioteku Font Awesome. Ova poboljšanja trebala bi smanjiti procese blokiranja prikazivanja za ove datoteke i pružiti dodatnu optimizaciju postojećih CSS i JS datoteka.

Korak 4: Optimizujte pozadinske procese i procese prikazivanja

U Elementoru 3.0 poboljšali smo dinamički mehanizam učitavanja i prikazivanja CSS-a. Elementor se koristi za skeniranje stranica u potrazi za elementima sa dinamičkim vrednostima pri učitavanju svake stranice. Počevši od Elementara 3.0, kada se stranica kreira i poseti prvi put, Elementor kreira keš memoriju svih elemenata sa dinamičkim vrednostima. Zatim, umesto da skenira stranicu na dinamičke elemente svaki put kada se poseti stranica, lista se preuzima iz keš memorije i odmah prikazuje. Ovo značajno poboljšava vreme prikazivanja na strani servera i rezultira primetnim poboljšanjima. U budućnosti planiramo da primenimo dodatna poboljšanja raščlanjivanja Elementor-a.

Korak 5: Poboljšani, kraći i bolji izlaz koda

Konačno, planiramo da nastavimo da poboljšavamo i smanjujemo izlaz koda koji Elementor generiše da bismo smanjili veličinu DOM-a. Već smo započeli ova poboljšanja u Elementoru 3.0, gde smo uklonili tri elementa omotača da bismo kreirali manji DOM i pojednostavili izlaz koda. U Elementoru 3.2 uklonili smo još dva elementa da bismo postigli još veća smanjenja veličine DOM-a. U bliskoj budućnosti planira se više smanjenja. Kao što vidite, nove funkcije, poboljšanja i remonti mogu se očekivati 2021. godine i kasnije. Sve se to radi u naporu da vam pomogne da nastavite da gradite neverovatne web sajtove sa boljim performansama. Ako još uvek niste nadogradili na najnoviju verziju, obavezno uživajte u ovim i drugim poboljšanjima

Besplatni Elementor resursi o performansama

Kao što možda znate, postoji mnogo faktora koji nisu povezani sa Elementorom i koji utiču na performanse vašeg WordPress web sajta. To uključuje optimizaciju slike, web hosting, dobavljače servera, CDN i još mnogo toga. Budući da želimo da osnažimo naše korisnike da primene potpunu WordPress optimizaciju, stvorili smo ogromnu banku resursa besplatnih vodiča, vebinara i članaka koji će vam pomoći da saznate više o učinku.

  • Napravili smo video kurs o performansama – u ovoj petodelnoj seriji pregledamo sve važne faktore koji mogu uticati na vaše performanse i kako možete da ih optimizujete.
  • Takođe smo objavili detaljan post na blogu o tome kako ubrzati WordPress web sajtove, zajedno sa drugim člancima usmerenim na performanse na teme kao što su izbor web hostinga, dodaci za keširanje, pokretanje testova brzine, korišćenje WP Rocket i još mnogo toga.

Nastavićemo da kreiramo besplatne vebinare, postove na blogovima i video zapise koji će se baviti drugim aspektima WordPress performansi kako bismo nastavili da podržavamo zajednicu web kreatora.